שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

הטרואר של הרי יהודה כאזור יין הולך אחורה למעלה מ-3300 שנים

העדויות הארכיאולוגיות כמעט בכל מקום שבו חלקת כרם או יישוב, אינן מותירות מקום לספק – פה עסקו בגידול כרמים ובייצור יין.
גם המקורות מלמדים אותנו כי נחלת יהודה – ארץ יין הייתה משחר ההיסטוריה הידועה לנו – (“יהודה אתה יודוך אחיך….״ בראשית מ”ט)

מתחילת הדרך, ועד היום, אנו נוטעים כרמים ומטפחים אותם כשאיכות עומדת לנגד עינינו. הכרמים נטועים בהרי ירושלים בקרבת היקב, ובגובה ממוצע של כ750 מטרים מעל פני הים.
באמצע שנות ה-90 חברנו לקיבוץ צובה, הסמוך למקום מושבו של היקב המקורי ברמת רזיאל, ונטענו עימם עד היום כ-200 דונמים של כרמי איכות,
המטופלים ביד נאמנה על ידי חברי הקיבוץ, לפי פרוטוקול הגידול שגיבשנו.
ב-2010, הבשילה בנו ההכרה שעלינו להיות גם כורמים במו ידינו – ובשותפות עם קיבוץ מעלה החמישה, נטענו עד היום כ-200 דונמים נוספים, בהם אנו החקלאים.

בשנת 2018 התחלנו את המעבר לחקלאות אורגנית במטרה
להעביר את הקרקעות לדור הבא במצב טוב יותר משקבלנו אותן

שתי החלקות נמצאות על רכסי ההרים הממשיכים מירושלים מערבה

הערכים של משפחת בן זקן נוכחים בכל מימדי העשיה ביקב – גם בתוך היין.
בחתירה לייצור היין הטוב ביותר מהאדמה שלנו, אנו מקווים לחלוק ערכים אלו עם אחרים.

אנו מאמינים שייצור יין – הוא עניין הוליסטי, רב מימדי. ועיקרו – “לתת זמן לזמן”.

הכל, כמובן, מתחיל בכרם, ושם עיקר מאמצינו.
בהמשך הדרך, הערכים של העשייה היננית שלנו שלובים במבנה היקב שביד השמונה – אסתטיקה, דיוק, עדינות, הרמוניה, סבלנות, אלגנטיות וקפדנות.

כל אלה מסייעים בידינו לייצר יינות יינות בעלי נוכחות ועמוד שדרה אך עם מידה של ענווה ו”דרך ארץ”.
יינות שאנחנו אוהבים לשתות.

צפיפות גבוהה x חיוניות נמוכה = יבול נמוך

צפיפות נטיעת הגפנים המקובלת בישראל עומדת על כ-220 גפנים לדונם. 50% מכרמי יקב קסטל, נטועים בצפיפות של 670 גפנים לדונם, ו 50% הנותרים, נטועים בצפיפות של 400 גפנים לדונם. הגפנים הורכבו על סוגים שונים של כני שורש בעלי חיוניות נמוכה, על מנת לפזר את תקופת ההבשלה על פני מספר ימים – ולמנוע בציר ביום מרוכז אחד.

מרבית העבודה בכרמים נעשית ידנית, לדוגמא ניהול חופת הגפן: גיזום ודילול שריגי הגפן. זאת בכדי להקטין את נופה. מאוחר יותר, בתחילת הקיץ, סופרים את כמות האשכולות הירוקים עדיין (הסמדר) ומדללים אותם, על מנת להפחית את כמות היבול. בנוסף נגזמים ענפים ושריגים חדשים, בכדי לאפשר את חדירת אור השמש, לאשכולות הענבים.

אנו משקים את הגפנים בדוחק, באמצעות מערכות טפטוף ותוך שאנו בודקים באופן שוטף את פוטנציאל המים האמיתי בגפן עצמה: מטרתנו להיות קרובים לשלבי ההתפתחות השונים בגפנים ולווסת את משטר המים שלהן– כך אנו משיגים את סוג ההבשלה המניב ענבים נהדרים.
הענבים נבצרים ידנית, ע”י קבוצת בוצרים של 20 עד 30, ומובלים לקירור ביקב במהירות האפשרית.

הקשר הייחודי לאזור

אלי בן זקן זכה להיות חלוץ הנוטעים בהר בתקופה המודרנית, בתקופה שאזור הרי יהודה היה עדיין אזור יין היסטורי “נשכח”. בחירתו לטבוע על בקבוקי היין הראשונים שייצר בשנת 1992 את השם Haut Judee – הרי יהודה סימנה לרבים את הדרך. בשנת 1996 נטע קיבוץ צובה ליקב כרמים בסדר גודל משמעותי.

הניסיון המוקדם של אלי ומשפחתו בחלקה הקטנה שבמשק ובואדי שמתחת לרמת רזיאל, הקנה להם ביטחון במהלך שיהיה מוצדק לשנים. היום ניתן לראות אלפי דונמים של כרמי יין השייכים למגוון יקבים גדולים וקטנים נטועים מצפון ומדרום לכביש 1, על ההרים הסובבים את ירושלים.